De ongelukvrije samenleving

12
jun
2016

SONY DSC

Met regelmaat face-timen we met onze kleindochter. Nou ja, met haar vader en moeder en zij verschijnt in beeld. Als ze in beeld komt, trekt ze een serieus gezicht, wijst ze op een korstje onder haar neus en zegt, met gevoel voor drama, “PIJN”.

Glijbaan

Kort geleden vierde ze haar tweede verjaardag en sinds kort is het jonge gezin in het bezit van een heuse glijbaan. Een glijbaantje eigenlijk, want het is een kleine meter hoog.

Op alle mogelijke manieren glijdt kleindochter van haar geliefkoosde speeltuig. Almaar roekelozer.

U begrijpt het wel. Op een onbewaakt moment glijdt ze niet, maar kukelt ze van het baantje. Bult op haar voorhoofd, bloedneus, geschaafde bovenlip. Heel zielig natuurlijk, troosten, en als de tranen opgedroogd en de bloedneus gestelpt zijn wacht het volgende spel. En weer een ervaring opgedaan in haar jonge leventje. In de krant lees ik een wonderlijk bericht. Scholen moeten val-les gaan geven. Kinderen lopen teveel blessures op bij de gymles, want ze kunnen niet meer vallen. Hun ouders zijn zo bezorgd dat ze een veilige wereld om hun kinderen heen bouwen en dus leren ze niet om te vallen. Ze doen geen vervelende ervaringen op en leren dus ook niet om risico’s in te schatten.

Alles moet veilig

Het alles-moet-veilig-syndroom grijpt ook in onze samenleving steeds verder om zich heen. De organisatoren van evenementen kunnen u er hele verhalen over vertellen. Steeds meer en steeds gedetailleerder worden de voorschriften. Na het monstertruckdrama worden alle veiligheidsregeltjes in Nederland nog eens extra tegen het licht gehouden. En, niet te vergeten, als het misgaat staan juristen klaar. Uiteraard begrijp ik de drang naar veiligheid wel, maar alle ongeluk uitsluiten is onmogelijk.

Nog gekker vind ik het als we de verantwoordelijkheid voor zichzelf bij mensen wegnemen. Zo hoor ik dat een organisatie hun bezoekers meldt dat ze een jas moeten meenemen, want ’s avonds kan het koud worden en ligt onderkoeling op de loer. Ik hoor het en hoop dat het verhaal niet echt waar is.

De ongelukvrije samenleving, een illusie natuurlijk. Onze kleindochter heeft inmiddels de schommel ontdekt. Benieuwd welke blauwe plekken en ervaringen die gaat opleveren.

Theo de Putter

Wethouder