Duurzaamheid is een werkwoord

10
jul
2016

SONY DSC

 

Een vroege vrijdagochtend. De lucht lijkt zwanger van de regen. Het voelt een beetje aan als in een broeikas. Een mooi groepje mensen heeft zich verzameld op ons bedrijventerrein Weuste-Noord. Ik laat mijn blik gaan over de aanwezigen. Aan een statafel staan drie mannen, achter hun rug 4,5 hecatare mooi groen land.

Officieel

In de krant staat een klein berichtje dat de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter en de gemeente Wierden een intentieovereenkomst tekenen voor de aanleg van een zonnepark op Weuste-Noord. Zo heet het dus officieel wat we aan het doen zijn.

Afgekloven

Duurzaamheid, het is een beetje een afgekloven woord. Duurzaamheid is iets wat je moet doen. Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom duurzaamheid en duurzame energie zo belangrijk zijn. Dezer dagen rolt de klimaatverandering bijna dagelijks van de beeldbuis af in de vorm van hoosbuien, wateroverlast en afgeknapte bomen. Dus toch maar afstappen van fossiele brandstoffen, zo zoetjesaan?

Betere wereld

Of doen we het om een betere wereld voor onze kinderen en klein-kleinkinderen achter te laten? Laat ons maar de generatie zijn die de weg naar een schonere wereld is ingeslagen. Duurzaamheid omdat het geld oplevert? Mag ook wat mij betreft. Nog even een zijsprongetje. Wist u dat het bedoeling is dat we in 2050 100% duurzame energie hebben? Pfoe, nog een hele opgave. Allemaal goede redenen om niet te wachten, maar te doen. Aan de slag!

14.400 zonnepanelen

Als de plannen van de Stichting en de gemeente slagen, staan er over een poos 14.400 zonnepanelen op die 4,5 ha in Weuste-Noord. Als voorzitter van Duurzaam Thuis Twente vind ik het uiteraard prachtig dat mensen energie kunnen afnemen van eigen bodem, ook al is hun dak niet geschikt voor eigen panelen. Nog een reden dus.

Popelen

Deze warme ochtend zetten we de handtekeningen en kan de Stichting aan het werk. De SDEWE en gemeente zullen elkaar nog vaak spreken en ondersteunen. Er valt heel wat te regelen voordat de stroom van onze zonnepanelen naar onze inwoners gaat, maar de mensen van de SDEWE staan te popelen. We zijn los, we kunnen van start! U bent de woorden burgerparticipatie en inwonersinitiatief wel tegengekomen denk ik. Wel, dit is zo’n initiatief. Local to local. Hier opgewekte energie, die hier wordt gebruikt. Vandaag een groen stuk land, morgen een energiefabriek voor groene stroom. SDEWE, heel veel succes!!