Klappen met de handen in de zakken

10
jul
2016

SONY DSC

Vraag: Heeft u gelezen of gehoord dat weekblad Elsevier in haar onderzoek naar beste gemeenten onze gemeente op de 17e plek (van de 390) heeft gezet? En dat we daarmee de nummer 1 van Overijssel zijn?

Nou ja, als u het niet gelezen of gehoord heeft, heeft u het vast gemerkt aan de versierde straten, de kinderen die vrij van school waren om feest te vieren, de ronkende commentaren in de pers… Gekkigheid, uiteraard.

We zijn, net als de rest van Twente, niet zo ‘borstklopperig’. We zijn meer van “ Ooh, is dat zo? Nou mooi.” Oftewel, ’t is mooi, maar we klappen met de handen in de zakken, bescheiden dus.

Lijstjes

In de lijst van Elsevier worden allerlei zaken beoordeeld die te maken hebben met het woon- en leefklimaat in gemeenten. Zaken als voorzieningen voor kinderen, zoals scholen. Hoe goed zijn de winkels voor de dagelijkse boodschappen? Zijn er zorgvoorzieningen in de nabijheid? Hoeveel ruimte hebben mensen? Enzoverder.

U weet van mij wel dat ik niet veel geef om lijstjes. Zo gruw ik altijd van de eindeloze rij eindejaarslijstjes. En zelfs de meer serieuze, zoals dit onderzoek, zijn betrekkelijk. Want stel maar eens dat u in de nummer-1-gemeente van Nederland woont, maar uw buurman is een chagrijn van de bovenste plank waar u eeuwig mee in de clinch ligt. Wat is die nummer 1 positie dan waard voor u? Niets dus. Maar andersom kan ook natuurlijk.

Veel zaken in de Elsevierlijst, die de aantrekkelijkheid bepalen, zijn niet of nauwelijks te beïnvloeden. Bijvoorbeeld hoever het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Of hoever de afstand naar zee is. (Hebben wij ze mooi gefopt met ‘Follies aan zee”:-))

Ja, ik weet het. Ook ik ben iemand die klapt met zijn handen in de zakken.

Trots

Maar er zijn ook factoren die wel beïnvloedbaar zijn en waar ik als inwoner van onze gemeente absoluut trots op ben. Er zit een factor in die heet ‘saamhorigheid bevolking’ en juist op dat punt scoren we maximaal! En dat vind ik dus wel iets om de handen voor uit de zakken te halen en luid te klappen.

Mooie vraag voor ‘Het verhaal van ons’. Wat kunnen we samen doen om zo mooi in het lijstje te blijven staan?

 

Theo de Putter

Wethouder