Mijmeringen vanuit ‘de bak’

24
sep
2016

SONY DSC

Een zeer warme avond in Enter. De Enterse Dagen zijn officieel van start gegaan en een volgend historisch moment is daar: de tijdscapsule gaat in de put op het Middenplein. Veel inwoners van Enter hebben hun ideeën voor de toekomst in 2038 beschreven en vanuit alle buurten is bijgedragen aan het kunstwerk in de vorm van een glazen figuurtje.

De bak in

Degenen die uitgenodigd zijn er iets over te zeggen gaan de bak in, een bak hangend aan een levensgrote kraan welteverstaan. De woorden worden gesproken op ongeveer twee meter hoogte, ook voor iemand met hoogtevrees nog net comfortabel.

Na de toespraken echter gaan we nog even omhoog…brrr. De reis omhoog geeft me knikkende knieën, maar eenmaal boven is het uitzicht prachtig op deze zomerse avond en is het overzicht over onze samenleving ook wel rustgevend. Eigenlijk precies wat je ballonvaarders altijd hoort omschrijven.

Optimisme

Ik denk eraan terug als ik in de week daarna alle berichten vanuit Den Haag zie langskomen. De miljoenennota is, zoals gebruikelijk, weer uitgelekt. In het uitleksel staan opvallend veel optimistische berichten. Iedereen erop vooruit, koopkracht van ouderen moet op peil blijven, veel meningen over pensioenen waaraan niet getornd mag worden. En de staatssecretaris die vertelt dat het eigen risico ter discussie kan staan.

Tjonge, himmel hoch jauzende verhalen over een herstellende economie, cadeautjes die uitgedeeld moeten worden, het lijkt wel…..of er verkiezingen in aantocht zijn. En dat alles benoemd in een uitgelekte nota of de vele verkiezingsprogramma’s van vuistdik tot flinterdun. Vanuit de overzichtspositie, vanuit de bak aan de kraan, het gedoe overziend, denk ik wel: “Vergeten jullie in Den Haag niet iets?”

Broekriem

De gemeentes, die alle bedenksels uit Den Haag moeten uitvoeren, hebben de afgelopen jaren de financiële broekriem op het krapste gaatje moeten zetten via bezuinigingen. Het eerste jaar vielen de financiën in het zgn. Sociale Domein erg mee, maar hoe dat uiteindelijk in de toekomst gaat, is nog maar afwachten. En verder is het nog altijd een broekriem die je adem bijna afsnijdt. Wellicht in 2018 pas een gaatje losser. foe… zulke gedachtes zetten alle mooie verhalen vanuit de hoge bak ineens weer met twee voeten op grond. Gelukkig niet letterlijk, met een klap.