Wierden met een voetganger vriendelijk winkelhart

10
mei
2017

“Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen was de inzet van PPW vooral gericht op thema’s als een nog meer socialere leefomgeving in onze gemeente. Een gemeente met veel aandacht voor de zwakkeren en de minder sterkeren. Daarnaast was een klein maar niet onbelangrijk onderdeel onze wens voor een meer autoluw centrum in de kern van Wierden. Daar waren en zijn diverse redenen voor. Allereerst denken we dat de kern op de dagen of momenten dat die afgesloten wordt veel aantrekkelijker wordt om te winkelen voor inwoners van Wierden en van buiten Wierden. Wierden is een sterke en krachtige gemeente en is allang niet meer het kleine plattelandsdorp dat het ooit was. Het heeft een levendige kern met aantrekkelijke winkels en diverse horecavoorzieningen. Wij denken nog steeds dat het afsluiten van allereerst de driehoek en later misschien van een nog groter deel van het winkel en horeacagebied het absoluut prettiger maakt voor het winkelend publiek. Door vooral auto’s te weren en voetgangers en eventueel fietsers de vrije ruimte te geven ontstaat een veiliger en veel rustiger winkelgebied. Ouders met bijvoorbeeld kinderwagens hoeven niet meer aan de kant te springen omdat er weer een te snel rijdende auto voorbij komt rijden, fietsers kunnen gewoon om zich heen kijken, afstappen, winkelen en weer verder gaan. En ook zij hoeven niet angstig om zich heen te kijken en voortdurend rekening te houden met al het voortsnellende gemotoriseerde verkeer op zoek naar een parkeerplaats die vaak bezet is.”

“Dus een aantrekkelijker en een veiliger winkelgebied. Een aspect dat te weinig nadruk heeft gekregen in de discussie over autoluw is het gezondheidsaspect. Waarom rondcrossen door een winkelcentrum in je grote en vervuilende auto? Waarom niet lekker lopen of fietsen? Er zijn meer dan genoeg parkeerplaatsen in de nabijheid van het centrum dus je hoeft niet direct een grote afstand te lopen. En zoals iedereen inmiddels wel weet: lopen, of meer nog bewegen is gezond!”

“En als je dat argument meetelt bij de al genoemde, zoals prettiger en veiliger, dan zou je toch hopen dat de uitkomst van de proef positief voor inwoners, omwonenden winkeliers en PPW uitpakt en dat het centrum van Wierden echt vaker afgesloten gaat worden. Daarom laat je zien op de dagen dat het centrum autovrij is en je gezellig kunt winkelen en flaneren in ons mooie centrum. Op 26 mei is de eerste keer, gevolgd door 16 juni, 25 augustus, 27 oktober en 24 november. Dan zou een verkiezingswens van PPW uitkomen en Wierden absoluut nog wat aantrekkelijker, veiliger en gezonder worden dan het al is”.